Memory Overledenenzorg: persoonlijk en met respect.


Overledenenzorg
Het vak overledenenzorg houdt meer in dan alleen het wassen en aankleden van overleden mensen. Het is een belangrijk onderdeel in de rouwverwerking. Want wanneer nabestaanden zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun dierbare in de vijf dagen tussen overlijden en uitvaart, helpt dat bij de rouwverwerking. Regelmatige controle van de overledene (het liefst dagelijks) is daarvoor van groot belang.

Wanneer er bij de overledene sprake is van vochtverlies, wonden of verkleuringen, worden die door mij behandeld. Maar ook reconstructiebehandelingen worden door mij gedaan. Deze behandelingen doe ik wanneer iemand is overleden door bijvoorbeeld een ongeval. Met deze behandelingen maak ik overledenen die (bijna) niet meer herkenbaar zijn weer toonbaar, zodat de nabestaanden toch nog op een waardige manier afscheid kunnen nemen. Daarnaast behoort het verwijderen van een pacemaker ook tot mijn taak.
Kennis en deskundigheid op het terrein van overledenenzorg zijn dan ook vereiste. Deze kennis en deskundigheid heb ik verkregen door hiervoor speciale opleidingen te doen.

Een ander belangrijk onderdeel bij de overledenenzorg is de verzorging van het haar. Zeker bij vrouwen vind ik het belangrijk om het haar niet alléén maar te kammen, maar ook te krullen of te stylen. Wanneer dat nodig en wenselijk is, wordt het haar ook gewassen en geknipt. In het verleden heb ik het kappersdiploma behaald en daar heb ik nu dus extra veel profijt van; het blijkt een absolute meerwaarde voor dit vak te zijn die door de nabestaanden bijzonder gewaardeerd wordt.

Zelf ervaar ik dat nabestaanden het als zeer prettig ervaren dat de laatste zorg door een vrouw gegeven wordt. Maar ook in voorgesprekken met mensen geven ze ook heel duidelijk aan dat ze toch wel de voorkeur hebben om door een vrouw verzorgd te willen worden als het zover zou zijn.
De laatste verzorging doe ik het liefst in aanwezigheid en/of samen met de nabestaanden. De tijd nemen voor de verzorging, een luisterend oor bieden en er werkelijk ook voor hún zijn vind ik daarbij heel belangrijk. En wanneer de nabestaanden liever niet mee willen helpen kunnen zij er op vertrouwen dat de laatste verzorging op een respectvolle manier door mij wordt gedaan.


Overledenenzorg voor baby’s en te vroeg geborenen

Naast de laatste verzorging voor volwassenen, heb ik mij nu ook gespecialiseerd in het verzorgen van baby’s en te vroeg geborenen. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat het overleden kindje direct bij de ouders werd weggehaald. Daardoor kon er niet op een waardige manier afscheid genomen worden, waardoor er veel "stil" verdriet en boosheid is ontstaan. Tegenwoordig kan en mag er zoveel meer. Je kindje zelf wassen, vasthouden en knuffelen. Dit is voor de ouders, maar ook broertjes, zusjes en de grootouders, belangrijk en geeft troost. Het helpt mee in het rouwproces.

Te vroeg geboren kindjes hebben speciale zorg nodig. Deze kindjes kunnen meestal nog in bad worden gedaan of worden gewassen. Kindjes die niet levend geboren worden hebben veel extra en andere zorg nodig. Hun huidje is nog dun en kwetsbaar en vaak niet meer intact. De verzorging van deze mensjes vergt dan ook de nodige kennis en aandacht

Ik vind het heel belangrijk om de ouders zoveel mogelijk te betrekken bij de verzorging van hun kindje. Als het mogelijk is en de ouders kunnen het aan, mogen ze hun kindje uiteraard zelf verzorgen. Ik begeleid en steun hen waar nodig en is het belangrijk dat er diverse mogelijkheden worden aangereikt aan de ouders. De laatste verzorging van hun kindje is dan ook net zo belangrijk als het begeleiden van de ouders naar de uitvaart zelf.

Helaas komt het nog steeds vaak voor dat overleden te vroeg geboren kindjes gekleed worden in poppenkleren. Of dat deze kindjes begraven of gecremeerd worden in een schoenendoos of wijnkistje. Tegenwoordig is dit écht niet meer nodig. Voor deze kindjes ( vanaf +/- 20 weken zwangerschap ) is er zelfs een kledinglijn ontwikkeld in diverse zachte kleurtjes en van hele zachte en behaaglijke stof. Hele kleine kindjes ( tot +/- 20 weken zwangerschap ) kun je nog niet kleden. Deze kindjes zijn nog zó klein en broos. Voor deze kindjes zijn wikkeldoekjes ontworpen in diverse zachte kleurtjes. Ook zijn er mandjes en kistjes speciaal ontworpen voor kindjes vanaf een zwangerschap van ongeveer 16 weken.

Aula "Memory"
In 2005 heb ik de aula op de begraafplaats aan de Noorderstraat van de gemeente overgenomen. Om de aula aan de wensen van deze tijd te laten voldoen, zijn er veel aanpassingen en verbeter-werkzaamheden gedaan. In de aula zijn nu twee ruimtes waar opgebaard kan worden. Voor de verbouwing was er maar één. Om de nabestaanden alle privacy te geven, heb ik er voor gekozen twee afzonderlijke opbaarruimtes te maken. En als enige in Noord-Groningen heeft aula "Memory" een zitkamer, waar de nabestaanden in alle rust kunnen verblijven wanneer zij een bezoek brengen aan de overledene.

In de afgelopen jaren is er steeds vaker gebruik gemaakt van de aula en het aantal opbaringen en afscheidsplechtigheden groeit nog steeds; veel uitvaartondernemers weten mij inmiddels te vinden. Er wordt niet alleen door Warfummers gebruik gemaakt van de aula maar ook door nabestaanden van elders. Vooral voor de mensen uit Warffum voelt het als vertrouwd, omdat ze mij kennen.

Iedereen kan gebruik maken van de aula. Ook wanneer de crematie in Groningen of Appingedam is, kan de opbaring gewoon in aula "Memory" plaatsvinden. Wat is er fijner dan uw dierbare nog zo dichtbij te hebben en op rouwbezoek te gaan wanneer u hier behoefte aan heeft. U geeft zelf aan wanneer u wilt komen en bent dus niet aan vaste tijden gebonden.

Iedere laatste zaterdag van de maand is er van 13.30 uur tot 16.30 uur een inloopmiddag in de aula. Iedereen die vragen heeft over overlijden en/of uitvaart is van harte welkom. Maar ook om een kopje koffie te drinken na een bezoekje aan uw dierbare op de begraafplaats en even tot rust en bezinning te komen.


Melden van overlijden
Mensen kunnen rechtstreeks contact met mij op nemen om zich te laten adviseren over overledenenzorg.

Bij overlijden kunt u 24 uur per dag contact met mij opnemen.


Memory overledenenzorg:
- het verzorgen van overledenen
- het verzorgen van baby’s en te vroeg geborenen
- reconstructies
- verwijderen van pacemakers
- haar- en make-up verzorging bij overledenen
- aula "Memory"

Inloopmidaag aula
iedere laatste zaterdag van de maand


Wanneer u meer informatie wilt over overledenenzorg, kleertjes en kistjes voor te vroeg geboren kindjes, over de aula of over het verzorgen van een uitvaart kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.